Каталог товарів

Чому небезпечне запотівання фар

Категорії
Зміст
  1. Справні фари та відсутність конденсату
  2. Конденсат на фарах старих машин
  3. Можливі несправності фар
  4. Інші причини конденсату на фарах

В осінні місяці, коли ночами часто трапляються різкі зниження температури, на кузові автомобіля утворюється конденсат. Він накопичується на стеклах і капоті, а в деяких випадках його присутність стає помітною і в блоках фар, за захисним пластиковим склом. Іноді він виглядає як запотівання. Буває, що крапельки стікають униз з утворенням усередині невеликих патьоків. Чому фари схильні до цього ефекту, і про які несправності свідчить конденсат?

Справні фари та відсутність конденсату

У справних фарах конденсат накопичуватися не повинен. Вода в них хоч і утворюється з повітря, але при включенні ламп починає знову перетворюватися на пару. Справа в тому, що всі фари сильно нагріваються під час роботи, причому чим потужніша лампа, тим вище температура всередині корпусу. Вже через хвилину-другу потужне джерело випромінювання створює всередині корпусу фари область підвищеного тиску, і повітря, що розширилося, виходить назовні, забираючи з собою і пари води.

Конструктивно фари припускають особливий режим тиску всередині них, який перешкоджає утворенню великої кількості конденсату. На корпусі кожного блоку фар є клапани системи вирівнювання тиску - сапуни, які служать для вентиляції. Головна їхня особливість у тому, що вони не дають формуватися умовам виникнення точки роси. Вони не дозволяють повітрю всмоктуватися всередину, але випускають його при досягненні особливого порога. Таким чином, технічний вузол залишається закритим від попадання пилу та бруду, а доступ пари води стає мінімальним. Конденсат утворюється переважно зовні скла.

Конденсат на фарах старих машин

У старих автомобілях була інша конструкція фар. Температура від ламп була трохи нижчою, через що точка роси могла виникати в холод під час руху. Холодне повітря, що набігає, призводило до утворення патьоків. У корпусі був зливний отвір, через який вода конденсату виходила назовні. Руху автомобіля та роботі системи освітлення це не заважало, але поступово всередину потрапляв пил, що осідав на склі зсередини.

Однак при такій конструкції фар іноді запотівання стає настільки сильним, що заважає променям освітлювати простір навколо дороги.

Можливі несправності фар

Найчастіше причина несправності криється у засміченні сапунів вентиляції брудом. Тоді циркуляція повітря порушується, і всередині фар під час циклів нагрівання та охолодження повітря утворюється надлишковий тиск. Крім того, буває так, що корпус фари тріснув або було пошкоджено захисне скло зовні. Тоді засмоктування повітря всередину фари відбувається довільно, під час охолодження потоками вітру, що набігають. Формування точки роси всередині корпусу відбувається будь-якої миті залежно від температури навколишнього повітря, від його власної температури та від вологості. У результаті водій помічає порушення потоків світла в крапельках конденсату, що випав, і бачить, як промені заломлюються і розсіюються по сторонах. Такі фари можуть засліплювати водіїв зустрічних автомашин. З такими несправними фарами їздити не можна.

Інші причини конденсату на фарах

Часто запотівання виникають і при неправильному монтажі фари. Не надто кваліфіковані майстри порушують цілісність корпусу та допускають попадання всередину зайвого повітря. Такий самий ефект може виникнути, коли водій при зміні лампи нещільно закручує кришку або неправильно надягає захисну гумову накладку з заднього боку фари. Мокнучі від конденсату лампи довго не працюють.

Дуже уважно потрібно ставитись до фар під час миття моторного відсіку. Струмінь води здатний зірвати сапуни (дихальні клапани) або кришку для зміни ламп, і в корпус набереться вода. Вода замикає контакти, призводить до утворення іржі на електродах, у результаті порушується працездатність головного світла.

Взагалі, поява конденсату на фарах під час руху – це ознака несправності, яку потрібно якнайшвидше полагодити. Причому поломка може бути непомітною і такою, що важко підпорядковується ремонту. У результаті доводеться міняти фару повністю.

Швидко виявити причину появи конденсату на фарах та запропонувати можливі шляхи вирішення проблеми вам допоможуть у автосервісі.

Коментарі
Поки немає відгуків
Написати коментар
Ім'я*
Email
Введіть коментар*