Каталог товарів

Що робити з дрібними сколами фарби на капоті та дверях?

Категорії
Зміст
  1. Шкода від пошкоджень
  2. Маркери та олівці
  3. Полірування із заповненням
  4. Лаки у флаконах
  5. Часткове фарбування

Велика кількість сміття та дрібного каміння на вітчизняних дорогах призводить до пошкоджень кузова та лакофарбового покриття. Камінці, що вилітають з-під коліс транспорту, б'ються об край капота, потрапляють у двері та крила, після чого залишаються вм'ятини та сколи, що оголюють метал. Згодом ці місця темніють, розвивається процес корозії, яка за кілька років здатна призвести до наскрізного руйнування матала. Як можна полагодити ці дрібні пошкодження і чи доведеться через них фарбувати капот, крила і двері?

Шкода від пошкоджень

Лакофарбове покриття кузова має кілька шарів. Поверх металу наноситься ґрунтовка, потім йдуть кілька шарів фарби та товсте покриття автомобільним лаком, що виконує, крім іншого, захисну роль. Лак добре справляється з абразивним впливом пилу, але при механічному впливі сторонніх предметів отримує подряпини. Якщо неглибоке пошкодження і шар фарби не страждає, то вода не проникає всередину покриття і не викликає процесів окислення. Але коли лак і фарба подряпані до ґрунтовки, рано чи пізно це місце «зацвіте».

Ще гірша для автомобіля зустріч із камінням. Невеликий камінчик, що прилетів на високій швидкості до кузова, збиває захисний шар і призводить до оголення металу.

Найпростіший спосіб захистити капот чи крила – це повне перефарбування всієї деталі. Однак такий спосіб пов'язаний з великими витратами та втратою товарної вартості автомобіля. При перепродажі покупці обов'язково поцікавляться, що відбувалося з машиною і чи вона була в аварії. Як правило, перефарбована деталь завжди наштовхує людей на думки про участь автомобіля у серйозній ДТП. Тому, по можливості, заводську фарбу намагаються зберегти максимально довго.

Маркери та олівці

Прибрати легкі білі потертості лаку можна за допомогою автомобільних маркерів та олівців. Такі засоби не ремонтують поверхню, а просто підфарбовують її та заповнюють подряпину тонким шаром лаку. Маркери недорогі та прості у використанні, проте важко підібрати колір. У цьому полягає основна складність їх використання. Крім того, після обробки поверхня лаку часто вимагає подальшого полірування.

Полірування із заповненням

Абразивне полірування дозволяє прибрати дрібні відколи і відремонтувати неглибокі подряпини. Вона складається з абразивної пасти, яка покриває собою сколи та шліфує поверхню лаку. Після втирання засобу проводиться шліфування пастою з ще дрібнішим зерном. Таким чином, можна нівелювати шкоду від неглибоких подряпин, що не досягли фарби.

Якщо зріз досягає ґрунтовки, то через нього всередину покриття проникає вода, і тут простим заповненням пастою проблему не вирішити.

Потрібні інші засоби, які містять хімічні речовини, що злегка розчиняють лак і заповнюють подряпини при висиханні.

Лаки у флаконах

Для ремонту глибоких подряпин та сколів є засоби, що нагадують лак для нігтів. Підбір кольору тут не потрібний. Нанесений хімічний склад розчиняє поверхневий шар фарби та змішується з ним, набуваючи потрібного відтінку. Потім засіб висихає та заповнює все пошкодження повністю. Щоправда, перед застосуванням необхідно зачистити та знежирити скол. Висихання препарату займає близько години на яскравому сонці у спеку, але може розтягнутися на пару діб у холоди та за високої вологості. За цей час є ризик забруднення місця ремонту брудом. Тому автомобіль повинен бути в чистому місці, бажано в підземному гаражі, щоб виключити налипання пилу. Після фарбування місце обробки необхідно відполірувати.

Часткове фарбування

При великому числі сколів має сенс обробляти і фарбувати не окремі ушкодження, а край капота цілком. У такому випадку буде потрібно залучення фахівців, які підбирають колір за каталогами і готують машину в майстернях з дотриманням температурного режиму та вологості. Край капота грунтується і фарбується, а після сушіння в камері майстра приступають до ретельного полірування місця переходу. Найскладніше в частковому фарбуванні це правильно підібрати відтінок. Навіть при використанні каталогів виробника часто не вдається точно його повторити, і місце ремонту залишається помітним, особливо під прямим сонячним промінням і після сходження початкового полірування.

Коментарі
Поки немає відгуків
Написати коментар
Ім'я*
Email
Введіть коментар*