Каталог товарів

Чи дійсно бруньки з дерев небезпечні для лакофарбового покриття автомобілів?

Категорії

Від тополь, беріз та інших дерев важко сховатися. Кількість вільних місць на паркінгах обмежена, а в період цвітіння дрібні грона бруньок та суцвіть зриваються вітром і потрапляють навіть на вільні від посадок ділянки. У дворах з уже дорослими деревами автомобілі за пару днів покриваються жахливим клейким килимом. А через тиждень подібної стоянки машина взагалі виглядає сумно. Наскільки важко буде її відмити і чи правдиві розповіді автомобілістів про руйнівну дію біологічних смол на лаковану поверхню кузова?

Реакція на сонце

Деревні смоли містять масу корисних речовин, що використовуються у фармацевтиці. У тополіному соку є ефірна олія, дубильні речовини, флавоноїди, фенолглікозиди, галова та яблучна кислоти, аскорбінова кислота, лейкоантоціани, алкалоїди, камедь, віск і т. д. Споконвіку їх використовують для приготування ліків та інших засобів, корисних у побуті. Однак для лакофарбового покриття автомобіля ці речовини небезпечні внаслідок своєї дії, що роз'їдає.

Деревні смоли легко поєднуються з нагрітим лаком. Чим вище температура автомобіля, тим швидше відбувається адгезія, тобто розчинення верхнього шару лаку та синтез хімічних речовин із отриманням продуктів розпаду. Кислоти розм'якшують лак, а барвник смоли надає йому нового кольору. У результаті на кузові машини залишаються плями. Критичною температурою вважається 25 градусів. Під прямим сонячним промінням влітку кузов розігрівається до 60-65 градусів, якщо він чорного кольору, або до 40-45 градусів, якщо він білий. На розжареному лаку деревна смола входить у реакцію з лаковим покриттям протягом перших трьох годин.

Тонкий лак

Правда, не всяка брунька, що впала з дерева на дах, може заподіяти таку шкоду. Якщо пройшов дощ, то на поверхні залишаються краплі води, що створюють захисну плівку, яка не дозволяє запустити реакції. Крім того, дорожній пил, що налип на капот і дах, частково захищає лак від зіткнення зі смолою. Таку плівку можуть створювати вже нанесені поліролі або воскове покриття.

У результаті лише невелика частина деревних смол справді досягає лакофарбового покриття.

Наслідки залежать від якості захисного лаку. Німецькі машини стійкіші до зовнішніх впливів довкілля. Продукція вітчизняного автопрому програє їм стійкістю, а лідерами групи ризику є японські машини. У Японії немає проблем з тополями та липами в містах, через що традиційно лак на машинах роблять м'якшим і тоншим, у тому числі й з причин економії.

Якщо протягом перших годин не видалити забруднення, то жовті плями, що вийшли, буде важко стерти. Тому автомобіль з купою «сережок», що впали, на дах краще відразу гнати на мийку, попередньо очистивши його від сміття.

Бруньки необхідно скинути так, щоб вони не розкрилися. Видаляти їх руками та щіткою не можна, тому що від найменшого дотику брунька давиться і залишає жовтий слід. Допоможуть вологі серветки зі спиртовим наповненням або мокра ганчірка, яка прикріплює сміття до себе.

Якщо ж плями повністю видалити не вдалося, доведеться вдаватися до дієвіших методів.

Хімічні препарати

У жодному разі не можна натирати місце забруднення твердими ганчірками або іншими предметами. Розм'якшений лак миттєво дряпається та покривається пошкодженнями, які неможливо приховати без полірування. Пил, бруд та тверді частинки бруньок діють, як абразив.

Видалити тополину смолу, сліди смолянистих виділень бруньок липи або клейку соснову смолу дозволяють такі препарати, як нашатирний спирт (розчин аміаку у воді), а також спиртовий розчин борної кислоти (3%). Для цього спирти наносять на пляму і витримують протягом 15-20 хвилин, після чого видаляють ганчіркою з мікрофіброю.

Плями також можна видалити іншими препаратами, такими як розчинники «Уайт-спірит» та WD-40, або простим гасом, або бензином. Правда, вони допомагають тільки для відносно свіжих плям, з смолами, що глибоко ще не в'їлися. Відбиток дводенної давності з висохлим лаком прибрати побутовим розчинникам не під силу.

Тоді можна спробувати спеціалізовані засоби, що продаються у магазинах автохімії. Вони помітно більш ефективні, а також мають спиртову основу, тому не є небезпечними для лакофарбового покриття. Такі засоби добре розчиняються водою, тому легко змиваються після застосування. У своєму складі вони містять силікон, тому після видалення плям ще й залишають на лаку захисний шар, що запобігає появі подряпин під час очищення.

Коментарі
Поки немає відгуків
Написати коментар
Ім'я*
Email
Введіть коментар*