Каталог товарів

Як за кольором масла визначити несправність двигуна?

Категорії
Зміст
  1. Осад на папері
  2. Сажа у краплі
  3. Бруд
  4. Оптимальний термін для заміни олії

Змащувальна рідина виконує кілька функцій. Вона забезпечує працездатність деталей, що труться, значно знижує тертя, а також охолоджує певні зони двигуна, чистить канали і забезпечує захист парам тертя. У процесі використання масло піддається впливу високих температур та змінює свою консистенцію. Чим гірший стан силового агрегату, тим швидше виходить з ладу залита в нього олія. За якими ознаками можна визначити, що двигуну давно настав час до ремонту?

Осад на папері

Зробити забір олії з двигуна дуже просто. Достатньо витягнути штатний шуп і капнути змащувальну рідину на аркуш білого паперу. Робити це необхідно після поїздки, коли масло циркулювало в системі від півгодини і більше. Приблизно через 15 хвилин крапля просочиться в папір і сформує чітку пляму з певним малюнком. По цьому малюнку можна прочитати кількість і тип сторонніх домішок, а за ними дізнатися можливі несправності двигуна.

Нова синтетична олія, щойно залита в двигун, формує бліду жовту пляму, яка рівномірно розтікається по аркушу. Можливе утворення одного ущільнення як кільця, яке формується за допомогою поверхневого натягу.

Справна олія висихає через кілька діб, і пляма майже повністю зникає з аркуша. Але якщо пляма олії пожовкне, це означає, що почалися процеси окислення її присадок. Можливо, через довгий простої в олії накопичився конденсат зі стінок двигуна.

Достатньо 0,2% води, щоб запустити процес випадання присадок. Далі при роботі двигуна з такою олією трубки та канали мотора забиваються густими оліїстими відкладеннями, утворюються піна та плівки. Щоправда, при прогріванні олії вода швидко випаровується. Тому, що частіше їздить автомобіль, то менше конденсується води у двигуні.

Сажа у краплі

Чорнота олії свідчить про високу забрудненість двигуна продуктами згоряння палива. Змащувальна рідина вимиває ці відкладення і носить у собі сажу у вигляді дрібнодисперсної суспензії. Її сліди обов'язково мають бути у краплі. Після того, як олія розтечеться по паперу, на його периферії утворюється чорне кільце, а в серцевині залишаються мікроскопічні крихти.

Сажа утворюється в двигуні через неправильне згоряння палива. Тому можуть сприяти зношені свічки, поганий бензин та порушення системи впуску. Наприклад, якщо на автомобілі стоїть забруднений повітряний фільтр, то надходження повітря буде порушено, і електроніка не зможе готувати стехіометричну суміш бензину та повітря. В результаті розпочнуться порушення у процесі горіння з утворенням великої кількості сажі та інших побічних газів.

Автовласнику необхідно буде перевірити всі системи та провести комплексну діагностику.

Бруд

Набагато гірше, коли на папері залишається щільна пляма бруду, оточена рідиною темного кольору. У цьому випадку олія містить велику кількість продуктів зношування деталей. Вона втратила свою консистенцію і не може виконувати заявлені функції. Олія погано захищає поверхні, що труться. Якщо не зробити заміну олії, то ресурс двигуна буде знижуватися. Особливо це небезпечно для турбованих агрегатів, де високе навантаження на деталі, а температура в турбіні може досягати кількох сотень градусів.

Чорний колір з'являється у перепаленої олії. Це означає, що мотор має проблеми з охолодженням. Причиною цього може бути надмірна подача палива в камеру згоряння, несправність форсунок, порушення кута випередження запалення, прорив газів у картер.

Можливо, система охолодження має повітряні пробки або вийшов з ладу термостат. Необхідно знайти причину недостатнього охолодження, зробити ремонт та залити новий антифриз.

Можливо також, що олія з самого початку була неякісною, і її терміново необхідно замінити на нову. Бувають випадки, коли в олії застосована неякісна лужна присадка. Тоді на дні картера може утворюватись коричневий осад.

Оптимальний термін для заміни олії

Вважається, що оптимальний інтервал заміни олії у двигуні для легкових автомобілів становить приблизно 14,5-15 тисяч кілометрів. У середньому це від 220 до 350 мотогодин при різних режимах експлуатації за винятком максимального навантаження. Здебільшого це заміський режим їзди з пробігами без частих зупинок із середньою швидкістю 70 км/год.

Проте 15 тисяч кілометрів у місті вже не можна порівняти з 300 мотогодинами. Середня швидкість у міському циклі не перевищує 25 км/год, а 30-кілометровий шлях у мегаполісі нерідко розтягується на 1,5-2 години. У результаті силовий агрегат виробляє протягом року не 350, а 650-700 мотогодин і більше. При цьому на малих швидкостях він перегрівається і зазнає значно більших навантажень, ніж на крейсерській швидкості. Тому при постійній їзді в пробках масло треба міняти вдвічі частіше, тобто через 6-7 тисяч кілометрів пробігу.

 

Коментарі
Поки немає відгуків
Написати коментар
Ім'я*
Email
Введіть коментар*