Каталог товарів

Які рідини в автомобілі найтоксичніші?

Категорії
Зміст
  1. Моторне мастило
  2. Склоомиваючі рідини
  3. Гальмівна рідина
  4. Бензин
  5. Антифриз

У будь-якому транспортному засобі є технічні рідини, що забезпечують працездатність двигуна та трансмісії, а також інших ключових систем. Вони виготовляються на основі складних хімічних речовин, і при їх використанні необхідно бути дуже акуратним, щоб не наражати себе на ризик отруєння. Які ж рідини найтоксичніші, та які отруйні речовини вони містять?

Моторне мастило

Саме собою моторне мастило нешкідливе для організму. Навіть при попаданні в систему травлення летального результату не буде. А ось про "відпрацювання" цього не скажеш. Після року роботи всередині силового агрегату моторне мастило накопичує великий обсяг канцерогенів, надзвичайно небезпечних для людини. Старе мастило переповнене продуктами розпаду палива, сажею та іншими хімічними добавками, які потрапляють до нього з бензину. Тому при зливі старого моторного мастила необхідно використовувати рукавички та респіратор, а при його контакті зі шкірою необхідно змити пляму проточною водою.

Склоомиваючі рідини

Є два основних види рідини для омивання скла у зимовий період. Найпоширенішу зимову рідину виготовляють на основі ізопропілового спирту, який є речовиною третього класу небезпеки.

Ізопропіловий спирт при прийнятті внутрішньо надає негативний вплив на нервову та серцево-судинну системи, а також на шлунково-кишковий тракт. Але якщо людина прийняла не дуже велику її кількість, то після промивання шлунка настає одужання.

Найнебезпечнішою вважаються рідина, що омиває скло, на основі метилового спирту. Вона заборонена в більшості країн  з санітарних міркувань.

Щоб отруїтись, зовсім не обов'язково пити цей спирт. Достатньо влучення метанолу в очі або в обличчя під час переливу або при невдалому розбризкуванні. Наприклад, під час перевірки форсунок струмінь може бризнути в обличчя. Небезпечні наслідки, включаючи втрату зору, можуть настати, якщо прийняти внутрішньо навіть 10 мл метанолу.

Метиловий спирт накопичується в організмі людини, посилюючи шкідливий вплив. Щоправда, засмоктування пари всередину системи вентиляції автомобіля навряд чи може вплинути на людину. Тим часом цілком можливі отруєння при транспортуванні та при неправильному зберіганні цього продукту.

Гальмівна рідина

Хімічна рідина, яка виготовляється для роботи в гідравлічній системі гальм, також токсична. До її складу входить етиленгліколь або діетиленгліколь, який неймовірно небезпечний для людини. Навіть пари цих речовин можуть завдати шкоди здоров'ю. Банки з гальмівною рідиною необхідно тримати у недоступному для дітей місці. При попаданні речовини в організм необхідно терміново промити шлунок та викликати швидку допомогу.

Бензин

До складу бензину входять сірка, азот, луги, органічні та неорганічні кислоти. Тому вдихати пари палива або навіть допускати контакт із ним слизових — не найкраща думка. Концентровані пари бензину викликають головний біль та печіння у шлунку, біль у ділянці печінки. При отруєнні парами настає діарея, знижується температура і сповільнюється пульс. У працівників нафтопереробних підприємств при порушенні техніки безпеки та вдиханні великої кількості випарів бензину нерідко зустрічаються біль у нирках та важкий кашель, висока температура та задишка.

Порушення цілісності паливного бака та бензопроводу та протікання у підкапотному просторі призводять до попадання парів бензину до пасажирського салону.

Антифриз

У системі охолодження двигуна використовується отруйний етиленгліколь. Він необхідний для зниження температури замерзання і підвищення температури кипіння антифризу. Якщо система охолодження перегрілася, а її шланги прорвалися, існує ризик попадання пари в салон машини. Вдихати ці пари небезпечно. Страждають нирки, судини, нервова система.

Також при переливі антифризу необхідно запобігати його попаданню на слизові оболонки. Отруєння проявляється не відразу, а протягом 12 годин після контакту. Якщо відзначається роздратування в очах, сонливість або непритомність, треба негайно звернутися до лікаря.

Всього 50 мл антифризу, що потрапили всередину організму людини, можуть призвести до її смерті. Так що треба бути дуже обережними, коли маємо справу з антифризом.

Коментарі
Поки немає відгуків
Написати коментар
Ім'я*
Email
Введіть коментар*