Каталог товарів

Що робити з "рижиками" на кузові автомобіля?

Категорії

Не усі автомобілісти відразу ремонтують вогнища іржі на кузові. Вони чекають, коли декілька невеликих точок перетворяться на добре помітні ушкодження, щоб потім полагодити кузовну деталь цілком. Частково такому рішенню сприяє практика сервісних центрів, які завжди фарбують великі площі кузова замість точкових ремонтів. Їм так вигідніше. У результаті іржа бере своє і з'їдає великі площі металу. А чи можна полагодити дрібні сколи самому і як це робиться?

Яка корозія буває?

Корозія - це результат окиснення металу під впливом повітря, води та статичної електрики. Корозія утворюється там, де пошкоджено лакофарбове покриття і, відповідно, повітря контактує із залізом. В особливій зоні ризику знаходяться частини кузова, які мають безпосередній контакт із агресивними середовищами. Це колісні арки, передня кромка капота, стійки даху, пороги, які найчастіше піддаються дорожньому піскоструму, дії солі та хімічних реагентів. Сильно страждають приховані порожнини кузова, в яких накопичується вода та бруд.

Корозія буває точкова, осередкова, а також структурна, яка торкається несучих шарів металу в деталях. Вогнищева іржа проявляється у вигляді плям, що покривають невеликі площі поверхні на кілька мікрометрів у глибину. Починається вона з точкових ушкоджень, які потім збільшуються вшир. Вони легко лагодяться навіть через кілька місяців після виникнення, тому що не проникають усередину металу. Тим часом автомобілістам потрібно ставитися до дрібних плям насторожено, тому що вони можуть швидко переродитись у небезпечну міжкристалітну корозію, яка поширюється під поверхневим шаром металу на межі зерен кристалізації.Внаслідок цього мікроскопічні зв'язки зерен металу порушуються, окислення поширюється вглиб матеріалу, внаслідок чого механічні властивості його погіршуються.

Розвитку подібної корозії сприяють динамічні силові навантаження. У результаті з'являються наскрізні отвори в деталях, які закрити практично неможливо. Тому краще убезпечити автомобіль і не чекати, доки іржа почне знищувати метал. Кузовний ремонт вимагає кваліфікації та вправності, але якщо альтернативи йому немає, спробувати можна. Головне мати сухий і теплий гараж, де можна залишити автомобіль для висихання фарби.

Як захистити метал

Уражена ділянка зачищається, грунтується, шпаклюється і, нарешті, фарбується. Для цих процедур знадобиться наждачний папір різної градації, шуруповерт або шліфувальна машинка з круговою насадкою, які помітно заощадять час на обробку поверхні, а також перетворювач іржі, розчинник для знежирення, грунтовка, двокомпонентна шпаклівка з затверджувачем, фарба, підібрана за кольором та безбарвний лак.

Процес ремонту розтягнутий у часі і може тривати кілька днів. Спочатку потрібно прибрати лакофарбове покриття навколо пошкодження разом із корозією до чистого металу. Після цього зачищене проблемне місце потрібно знежирити та обробити автохімією.

Для обробки підійде кислотний ґрунт, який сприяє антикорозійній стійкості металу. Після висихання кислотний ґрунт потрібно буде перекрити другим шаром звичайного акрилового ґрунту. Якщо цього не зробити, то протягом місяця фарба потріскається і злізе, а згодом на цьому місці знову почне розвиватися корозія.

Якщо кузов має механічні пошкодження, для вирівнювання деталі використовується шпаклівка. На сильно пошкоджені місця її потрібно укладати тонкими шарами по кілька разів, так вона буде міцнішою і не розтріскається з часом. Після того як вся шпаклівка висохне, кузов ще раз обробляється наждачним папером. Спочатку - з зернистістю 240, потім - 320. У цьому випадку необхідно досягти рівної поверхні без опуклості.

Після ґрунтування в три шари наноситься базовий шар фарби.

Як фарбувати?

Невеликі ділянки можна підфарбувати із балончиків. Фарба в них перебуває під тиском і добре лягає на поверхню. Підбирати колірну гаму потрібно відповідно до маркування. Фахівці у магазинах автохімії повинні допомогти зі змішуванням фарби за каталогами виробників. Колерівка здійснюється із застосуванням спеціального обладнання.

Всі інші ділянки кузова, які не підлягають фарбуванню, покриваються захисною плівкою та малярським скотчем. Відкритим залишається лише маленький фрагмент. При фарбуванні від автомобіліста потрібне спритність, щоб не отримати плями. Балончик з фарбою тримається перпендикулярно поверхні і на відстані близько 30 см. Іноді трапляються балони з поганою якістю, тому перед нанесенням необхідно протестувати його на іншій поверхні.

Фарба наноситься за кілька етапів, щоб кожен шар встиг висохнути. Інакше він здується. Коли фарба повністю просохне, відновлену ділянку потрібно помити та добре висушити.

Коментарі
Поки немає відгуків
Написати коментар
Ім'я*
Email
Введіть коментар*