Каталог товарів

Чи потрібно промивати систему охолодження під час заміни антифризу?

Категорії

Після закінчення терміну гарантії або 5 років експлуатації автомобілісти зазвичай переходять на обслуговування автомобілів поза офіційними дилерськими центрами і намагаються заощадити на обслуговуванні. Деякі прості операції автомобілісти виконують самі, у тому числі і нескладну заміну рідини, що охолоджує, яку необхідно міняти через кожні 60 тис. км пробігу. Однак у цій операції є свої тонкощі, які необхідно знати, щоб узабезпечити техніку від ушкоджень. Які ж процедури слід виконувати під час обслуговування системи охолодження?

Підготовка розчину для промивання

Промивати систему охолодження двигуна доцільно при кожній заміні антифризу, особливо якщо злита рідина містить забруднення, іржу, олію, шлаки, добавки, що застосовуються для ремонту течій, або щось інше. Якщо систему не промивати, це зробить новий антифриз, який змиє нечистоти і відкладення та вбере їх у себе. Згодом бруд переноситиметься в інші місця і осідатиме в каналах радіаторів.

У тому ж випадку, коли антифриз прозорий і не має осаду, а господар  автомобіля збирається залити точно такий самий продукт, на промивання системи час можна не витрачати.

Також не можна змішувати антифризи різних виробників. Внаслідок взаємодії хімічних речовин можуть початися небезпечні реакції, здатні спровокувати руйнування алюмінію головки блоку циліндрів або інших матеріалів системи охолодження.

Промивання здійснюється чистою дистильованою водою, купленою у спеціалізованому магазині. Хоча доцільно не заливати просто воду, а приготувати розчин, у якому буде 80% дистильованої води та 20% антифризу, що дозволяє збільшити термін служби нової охолоджувальної рідини.

Робити розчин необхідно з тієї причини, що протягом перших днів роботи значна кількість присадок в антифризі осаджується всередині системи охолодження, на її трубках та інших поверхнях, через що характеристики рідини, що охолоджує, трохи знижуються. Тому краще виконати цю операцію під час промивання, ніж псувати робочий антифриз.

Як замінювати антифриз?

Процедура промивання виконується на підйомнику або з використанням ями, хоча на багатьох моделях автомобілів ці роботи можна зробити навіть у гаражі, на рівній площадці.

Зливати рідину, що охолоджує, слід виключно на холодному моторі, оскільки відразу після поїздок температура рідини досягає 78-115 °С. Вона знаходиться під тиском і при відкриванні пробки може скипіти та вистрілити в обличчя людині.

Під час проведення процедури необхідно оглянути шланги системи охолодження. Якщо є тріщини, то доведеться придбати нові шланги та сталеві хомути для їхнього кріплення. Для зливу рідини необхідно зняти кришку з розширювального бачка системи охолодження, також відкрутити пробку на зливному каналі в корпусі радіатора і підставити ємність для збирання рідини.

Після зливу старого антифризу необхідно запустити рідину для промивання. Кришку розширювального бачка можна не закручувати. Одночасно необхідно прокачувати рідину шляхом стискання гумових трубок руками. Тоді виходитимуть повітряні пробки.

Коли рідина повністю заповнила систему, можна ненадовго увімкнути мотор і пічку та прогнати рідину по системі насосом. За рахунок роботи насоса рідина циркулюватиме по всіх трубах і добре їх промиє.

До робочої температури двигун доводити не можна, оскільки вода закипає раніше, ніж антифриз, і можливі локальні перегріви технічних вузлів. Тому двох-трьох хвилин цілком достатньо.

Як розбавити концентрат?

Після виконання операції зливають рідину для промивання. Потрібно попередньо дати їй охолонути, потім відкрутити нижню пробку. Для покращення зливу деякі водії відкручують хомут та знімають нижній патрубок радіатора. Якщо рідина брудна, то процедуру промивання повторюють доти, доки не почне виходити чиста вода.

Зазвичай частина рідини все одно залишається в системі. Тому при подальшому додаванні антифризу необхідно зробити поправку на її концентрацію.

Оскільки всередині радіатора і труб залишається близько 2 л дистильованої води, то 5 л робочої рідини, що бракують, необхідно розбавити в пропорції 3:1. Тобто до 3,5 л концентрату треба додати 1,5 л дистильованої води. Загалом з урахуванням промивної рідини в системі виявиться 7 л.

Коментарі
Поки немає відгуків
Написати коментар
Ім'я*
Email
Введіть коментар*