Каталог товарів

Як самостійно перевірити роботу двигуна за допомогою аркуша білого паперу?

Категорії
Зміст
  1. Протитиск
  2. Нерівномірне тремтіння
  3. Краплинки олії
  4. Світлі розводи
  5. Сіро-чорні плями

Зазвичай діагностика сучасного двигуна відбувається за допомогою електронного обладнання. Комп'ютер підключається за допомогою роз'єму OBDII до центральної шини, і на екрані виводиться вся інформація про роботу систем та агрегатів. Однак, як перевірити силовий агрегат, якщо ноутбука немає під рукою? На допомогу може прийти звичайний аркуш паперу. Як же за його допомогою оцінити стан двигуна?

Протитиск

Перевірка стану двигуна проводиться при добре прогрітому моторі. Справа в тому, що холодний силовий агрегат працює на збагаченій суміші, і характер вихлопу трохи інший. Крім того, у вихлопній системі накопичується конденсат, який розбризкується потоками газів назовні. Причому вода розчиняє в собі сажу і надає суспензії чорного кольору.

Приступати до перевірки необхідно, коли температура рідини, що охолоджує, досягне мінімум 50 градусів, але найкраще поїздити на транспортному засобі більше 15 хвилин, щоб температура досягла 90 градусів.

Підносимо до вихлопної труби аркуш білого паперу. Тримаємо його в такому положенні кілька хвилин і стежимо за його станом. Якщо папір засмоктує в трубу, це говорить про протитиск.

Причиною низького розрідження є те, що гази, що відпрацювали, викидаються в систему випуску, не встигають повністю пройти через неї через обмеження пропускної спроможності. Виникає уповільнення потоку, і гази, що відпрацювали, застоюються і не здатні вчасно залишити камери згоряння. На початку такту впуску їх засмоктує назад, що впливає на характер горіння суміші.

Причиною поломки, можливо, також стали прогорілі клапани або система рециркуляції вихлопних газів EGR (Exhaust Gas Recirculation), яка служить для перекидання частини вихлопних газів у впускний колектор для короткочасного зниження ефективності горіння. Крім того, можуть виникнути проблеми із газорозподільним механізмом ГРМ. Але найпоширеніша причина — це засмічення та пригоряння осередків каталітичного нейтралізатора. У всіх випадках має бути серйозний ремонт.

Нерівномірне тремтіння

При нормальній роботі двигуна папір буде рівномірно тремтіти, як лист на вітрі. Жодних змін ритму, хлопків або піддування убік бути не повинно. Якщо нерівномірність проявляється, вона говорить про проблеми із запаленням у одному з циліндрів. Частина суміші подається нерівномірно, через що спостерігається ривок. Двигун при цьому повинен вібрувати та трястись. Необхідно перевірити свічки запалювання чи котушки.

Краплинки олії

За хвилину-другу потрібно розглянути аркуш паперу. В ідеалі він має бути абсолютно чистим. Допускається трохи вологи з цятками сажі, тому що конденсат у трубах присутній завжди.

Якщо на листі видно коричневі розводи, схожі на сліди від олії, варто насторожитися. Гаряча олія викидається через пошкодження стінок циліндрів та потрапляє у вихлопну систему. Потрібно перевірити мотор на предмет задир на стінах камер згоряння. Звичайно, і справні мотори, особливо турбовані, часто викидають змащувальну рідину через трубу, але відбувається це не на холостих оборотах, а при активному додаванні газу. Тому крапельки олії на папері мають насторожити.

Світлі розводи

Маслянистий наліт світлого кольору говорить про іншу поломку, а саме про те, що у вихлопі є пари антифризу. Охолоджуюча рідина може потрапляти в масло через прогорілу прокладку блоку циліндрів. У цьому випадку з вихлопної труби повинна йти біляста пара. Їздити на машині не можна через ризик серйозного пошкодження механіки, тому що розведена олія перестає правильно працювати. Витік антифризу також свідчить про можливі проблеми з головкою блоку циліндрів.

Сіро-чорні плями

Коли на аркуші білого паперу помітний рівномірний сіро-чорний нагар, схожий на наліт сажі, це вірна ознака порушення роботи сумішоутворення. Можливо, є проблеми з датчиками, що впливають на роботу упорскування. Тоді паливо згоряє не повністю, і пари бензину залишають на розпечених поверхнях клапанів та поршнів чорний осад, який перешкоджає нормальній роботі двигуна. У цьому випадку на приладовій панелі спалахує лампа Check Engine, але продавці її гасять у налаштуваннях.

Якщо якась із названих проблем є, то не буде зайвим відвідати станцію технічного обслуговування і зробити повноцінну діагностику двигуна. При підтвердженні поломок від покупки несправного автомобіля краще відмовитись.

Коментарі
Поки немає відгуків
Написати коментар
Ім'я*
Email
Введіть коментар*