Каталог товарів

Наскільки шкідливо у морози тримати машину у теплому гаражі?

Категорії
Зміст
  1. Пошкодження лакофарбового покриття
  2. Проблеми з електрикою та електронікою
  3. Вода у баку
  4. Переваги проти недоліків

У сильний мороз приємно загнати автомобіль у теплий гараж. Автомобіліст отримує можливість увечері прямо з прогрітого салону автомобіля потрапити в гараж свого будинку, а вранці можна легко завести машину, яку не потрібно довго прогрівати на холостих обертах. Однак подібне зберігання має і негативні сторони, пов'язані із впливом різкого перепаду температур на технічні вузли транспортного засобу. Чи довго машина протягне за такого комфортного зберігання?

Пошкодження лакофарбового покриття

Справа в тому, що при виїзді з опалювального гаража на 15-20 градусний мороз відбувається різка зміна температури з різницею в 30-40 градусів. Охолодження кузова транспортного засобу відбувається швидко, практично за кілька хвилин. Автомобіль втрачає тепло під потоками крижаного повітря, що набігають. Матеріали, з яких виготовлена ​​машина, і лакофарбове покриття мають неоднакову теплопровідність і реагують на охолодження по-різному, через що панелі кузова починає коробити, а лакофарбове покриття відчуває напругу, що загрожує мікроушкодженнями. По покриттю повзуть тріщини, провокуючи здуття фарби та утворення раковин, що вбирають вологу.

Увечері після повернення автомобіля з морозу в теплий гараж починається зворотний процес. Лакофарбове покриття знову піддається різкій зміні температур і коробиться внаслідок нерівномірного розширення. Чим частіше автомобіль переживає цикли охолодження і нагрівання, тим сильніше і ширше мікроушкодження фарби.

Проблеми з електрикою та електронікою

До температурного розширення додається вологоутворення. При стоянці в теплому гаражі конденсат лягає на крижані панелі транспортного засобу, що покриває внутрішні порожнини кузова. Волога потрапляє до мікротріщин, що позначається на виникненні вогнищ корозії. Процеси утворення іржі 
пришвидшуються.

Конденсат осідає і на електриці. Контакти окислюються, електричний опір зростає, і з часом починаються проблеми з датчиками, роз'ємами та проводами. Виникають помилки електронного блоку та технічних систем. Ці помилки можуть сильно зіпсувати враження від експлуатації машини. Для 
німецької іномарки достатньо 5-7 років подібних випробувань, щоби отримати на кузові руді плями.

Негативний вплив цикли замерзання-нагрівання надають і підвісці. Гумометалічні шарніри, опори та пильовики негативно реагують на різкі перепади температури. Їх поверхневий шар з часом тріскається та руйнується.

Вода у баку

Крім того, активне конденсування вологи відбувається і всередині бензобаку. Чим частіше машина виїжджає та заїжджає у теплий гараж, тим більше накопичується води у баку. І якщо за звичайних умов там набирається 200-500 мл на рік, то за частих перепадів температури така ж кількість вологи 
конденсується за місяць морозів.

Вода не розчиняється в бензині, а поєднується з ним у вигляді емульсії, яка після кількох годин відстою розпадається на фракції. Вода осідає внизу і накопичується в улоговинах поруч із паливним насосом. Якщо бензину мало, то вода перед початком руху не встигає знову розмішатися і насос всмоктує її в паливну магістраль.

Коли машина виїжджає на мороз і залишається весь день на паркінгу біля роботи, то волога замерзає і забиває кристалічним нальотом сітку насоса або фільтр. Магістраль блокується сніговим осадом, бензин перестає всмоктуватися, і двигун не заводиться.

Тому краще заздалегідь виводити воду із бензобака. Робиться це за допомогою хімічних присадок, що продаються у магазинах автозапчастин. Вони готові до застосування і виливаються в бензобак через вирву в пропорціях, пропонованих виробником. Хімікати розчиняються у паливі, після чого абсорбують воду в собі, а далі згоряють разом із бензином у моторі.

Переваги проти недоліків

Теплий гараж корисний для полегшення запуску двигуна. У теплі акумулятор менше втрачає заряд, двигун краще заводиться і не має проблем, властивих холодному старту. Масло менше густіє і легше розходиться каналами системи мастила. Хоча невелике прогрівання біля будинку в мороз та акуратне використання машини у перші хвилини після старту нівелюють цю різницю. Загалом неочевидні переваги перекриваються недоліками.

Тому зайве тепло автомобілю протипоказане. Найкраще тримати машину на легкому морозі завжди. Тоді машина нагріватиметься і остигатиме разом з навколишнім повітрям, і щоденні температурні удари з наступним конденсатом їй не загрожують. Гараж краще вибирати холодний і добре провітрюваний.

Питання комфорту в салоні вирішується за допомогою передпускових підігрівачів, якими можна укомплектувати автомобіль при покупці.

Коментарі
Поки немає відгуків
Написати коментар
Ім'я*
Email
Введіть коментар*