Каталог товарів

Чи потрібно виморожувати автомобіль перед стоянкою?

Категорії
Зміст
  1. Проблеми конденсату
  2. Способи виморожування
  3. Конденсат у пічці та приладах
  4. Виникають осередки корозії

Автомобіль при температурі повітря нижче -15 градусів потрапляє до зони екстремальних температур, коли потрібно виконувати низку специфічних дій. Так, після холодного старту, потрібно приділяти більше часу прогріванню двигуна і чекати близько п'яти хвилин, поки масло досягне робочої температури. Крім того, водієві потрібно прогріти трансмісію та амортизатори при акуратній їзді на невисокій швидкості. Так машина поступово переходить в нормальний експлуатаційний режим.

Але як бути після завершення поїздки? Переважна більшість водіїв просто кидають машину на морозі, не вживаючи жодних спеціальних заходів. Чи правильно так робити? Чи потрібно виморожувати автомобіль перед стоянкою, щоб не створювати додаткових проблем?

Проблеми конденсату

Низькі температури – це завжди стрес для техніки. Причому після тривалих поїздок під час охолодження автомобіля також спостерігаються негативні процеси. Насамперед це утворення конденсату на всіх металевих поверхнях. Навіть кілька хвилин стоянки на морозі з вимкненим мотором викликають випадання роси на склі, яка згодом замерзає і перетворюється на міцну кірку льоду, що прихоплює щітки.

Іноді її сила зчеплення настільки велика, що електромотор склоочисників не може зрушити двірники з місця. Якщо занадто старатися, то можливий навіть вихід з ладу електродвигуна. Тому вранці доводиться довго працювати скребком і зчищати з автомобіля крижаний наліт.

Такий самий конденсат утворюється і в бензобаку. При охолодженні волога випадає на стінах у вигляді крапель і стікає у паливо. І якщо за звичайних умов там набирається 200-500 мл на рік, то за різких перепадів температур в морози така ж кількість вологи конденсується за пару тижнів.

Вода не розчиняється в бензині, а поєднується з ним у вигляді емульсії, яка після декількох годин відстою розпадається на фракції. Вода осідає внизу бензобака і накопичується в улоговинках поруч із паливним насосом. Якщо бензину мало, то вода перед початком руху не встигає знову розмішатися і насос затягує її в паливну магістраль, що загрожує подальшим замерзанням у паливному фільтрі.

Способи виморожування

Щоб запобігти появі конденсату на шибках, досвідчені водії на форумах рекомендують виморожувати автомобіль перед стоянкою. Для цього можна під час руху відкрити вікна та вимкнути пічку. Таким чином, морозне повітря проходитиме крізь салон і видує звідти тепло. При вирівнюванні температури повітря всередині та зовні кабіни вода не зможе конденсуватися на склі.

Проте такий спосіб викликає багато критики, адже разом із кабіною в цьому випадку замерзає і водій. Тому на форумах пропонується ще один варіант дій, а саме виморожування машини під час стоянки.

Після вимкнення двигуна пропонується залишити транспортний засіб на 10 хвилин з відчиненими дверима. Тоді тепло з салону швидко зникне і всі нагріті поверхні крісел і приладової панелі замерзнуть.

Частково цей спосіб боротьби з обмерзанням теж працює. Однак у мороз чекати кілька хвилин на вітрі дуже некомфортно, особливо якщо разом із водієм приїхали інші люди. Тим часом подібне виморожування має і низку інших недоліків, які загрожують проблемами для технічних систем автомобіля.

Конденсат у пічці та приладах

Справа в тому, що при різкому охолодженні салону шляхом примусового провітрювання охолоджується далеко не вся машина. Внутрішні деталі залишаються теплими та навіть гарячими. Наприклад, температура центральної консолі з пічкою та з розгалуженими повітроводами може досягати 40-50 градусів.

При тривалому надходженні морозного повітря вода конденсуватиметься не на склі, а прямо на цих деталях і навіть на рухомих елементах кліматичної установки. Вода з'явиться на вентиляторі, на підшипниках, усередині магнітоли, на кнопках центральної консолі та інших несподіваних місцях. Запотіють прилади, кістяки, дроти під обшивкою. Такий конденсат іноді спостерігається навіть на стелі і призводить до намокання оббивки.

Виникають осередки корозії

Вода всередині складних електричних приладів рано чи пізно провокує безліч дрібних проблем: деякі кнопки можуть працювати з перебоями, виникають проблеми в електриці, через іржу підвиває вентилятор. А ремонт системи опалення дуже дорогий. Ще гірше, коли виморожується автомобіль із сенсорними панелями управління. Різкі охолодження теж не йдуть їм на користь.

Тому найкраще давати автомобілю остигати повільно при зачинених дверях, без критичних стрибків температури. А з конденсатом на стеклах не гріх поборотися і за допомогою щітки зі скребком, адже все одно вранці доводиться чекати на п'ять хвилин, поки масло прогріється.

З конденсатом у бензобаку борються не виморожуванням, а за допомогою хімічних препаратів, які продаються в магазинах автозапчастин. Вони готові до застосування і виливаються в бензобак через воронку в пропорціях, пропонованих виробником препаратів. Хімікати розчиняються у паливі, після чого абсорбують воду в собі.

Коментарі
Поки немає відгуків
Написати коментар
Ім'я*
Email
Введіть коментар*