Каталог товарів

Чому не можна їздити зі старими шинами?

Категорії

Кожна шина має свій термін служби. Зазвичай водії намагаються міняти шини після зносу протектора. У середньому це відбувається за 4-5 років. Однак не всі автомобілі експлуатуються настільки інтенсивно, і деякі шини залишаються з глибокими канавками та ґрунтозачепами навіть через 5-7 років експлуатації. Як довго допускається їздити на таких покришках і що з ними може статися в дорозі?

Старіння шини

Згодом гума шини втрачає свої властивості, причому це не залежить від пробігу. Вона піддається впливу сонячної радіації, ударів від нерівностей, вступає у реакцію з антиожеледними реагентами, що виливаються на дороги. Еластичність гуми падає, утворюються тріщини, які стають осередками підвищеного зносу. У них проникають хімікати, які сприяють ще більшому ушкодженню внутрішніх шарів покришки. Вода та хімія досягають ниток корду, які спочатку намокають, а потім гниють та рвуться.

Зазвичай проходить 5-7 сезонів, поки гума не досягне крайнього ступеня зношування. Потім починаються проблеми. Покриття не може чинити опір дрібним гострим предметам, які показуються з-під снігу на дорогах навесні. Невеликий наїзд на шматок скла або на вигнутий цвях призводить до проколів або порізів. Нова покришка пручається їм набагато краще.

Ще гірше, коли старе «задубіле» колесо потрапляє до ями з гострими краями. Навіть за невеликого удару покришка ризикує отримати внутрішні пошкодження. Нитки старого корду рвуться, захисний шар зминається, і крізь тріщини в гумі просочується повітря. Грижа не формується, проте з'являється довга зона пошкоджень, що пропускають повітря одразу в кількох місцях.

Ставити латку марно, але відремонтувати дрібні дірки можна за допомогою джгутиків. Хоча вони триматимуться недовго. Безліч тріщин, що пропускають повітря, — пряма причина для термінової заміни шини.

Як дізнатись термін виготовлення шини?

Зазвичай виробники шин визначають термін служби своєї продукції 5-6 років. Michelin заявляє про 10-річний термін гарантованої експлуатації, Nokian теж. Причому початком служби є не дата продажу, а дата виготовлення. Між цими двома подіями іноді минає понад півроку.

Якщо покришка пролежала цілий рік у сховищі, то все одно вважається, що її характеристики вже не такі, як у нової.

Дізнатися вік покришки можна по вибитому на боковинах маркуванні. Можна зустріти позначення типу YYY2018. Тут останні 4 цифри повідомляють покупцю, що виріб випущено з конвеєра на 20-му тижні 2018 року.

З 2019 року було запроваджено нову систему контролю за виробництвом продукції за допомогою кодів DataMatrix. За ними можна подивитися, коли ввезений чи вироблений товар, визначити країну-виробника тощо.

Вимоги до шин

Вимоги до експлуатації зимових шин містяться у додатку до правил дорожнього руху.

Середня глибина канавок протектора нової літньої автошини має становити 8 мм. У зимової вона трохи більша і перевищує 10-12 мм.

Залишкова глибина малюнка протектора зимових шин, призначених для експлуатації на зледенілому або засніженому дорожньому покритті, маркованих літерами M+S, M&S, M S повинна становити не менше 4 мм. Це маркування ще вказує легковий тип коліс.

Також не допускається їздити на подертих шинах, тобто з бічними ушкодженнями, схожими на раковини. Часто такі пошкодження наносяться і під час проїзду ділянок дорожніх робіт, де шари асфальту знімалися фрезами. При ударах у них велика ймовірність утворення гриж. Такі колеса доведеться замінити на нові незалежно від того, чи тримають вони тиск чи ні.

Коментарі
Поки немає відгуків
Написати коментар
Ім'я*
Email
Введіть коментар*