Каталог товарів

Чому автомобільна пічка починає гріти лише з одного боку?

Категорії
Зміст
  1. Як працює кліматична установка
  2. Несправний термостат
  3. Забруднений радіатор
  4. Розвалений важіль і датчики, що відмовили

Несправності пічки помітно ускладнюють життя автовласників. Подорожувати у погано прогрітому салоні не лише некомфортно, а й небезпечно для здоров'я. Причому іноді виникають, здавалося б, абсурдні поломки. З одного боку салона йде гаряче повітря, з другого, з боку пасажира, з повітроводів дме морозний потік. Чому це відбувається, і чи можна швидко полагодити автомобіль?

Як працює кліматична установка

Тепло в салоні береться від двигуна, робоча температура якого підтримується на 95 градусах, а її стабільність підтримує система охолодження на основі незамерзаючого антифризу. Помпа прокачує робочу рідину через канали в блоці циліндрів, знімає перегріви, і далі надходить у радіатор, який охолоджується потоками повітря, що набігають. Однак процес теплообміну відбувається і в другому радіаторі, що знаходиться в пічці всередині кабіни транспортного засобу.

Повітря проходить через салонний фільтр, далі потрапляє у випарник кондиціонера, а далі або через радіатор обігрівача, або повз нього, залежно від режиму роботи кліматичної установки.

Відповідає за напрями потоків система заслінок із електричними приводами. Якщо на автомобілі працює клімат-контроль, то автоматика регулює кілька заслінок, змішуючи потоки повітря залежно від побажань водія та пасажирів. Так, для водія може йти потік температурою 19 градусів, а пасажир праворуч може виставити 22 градуси. Якщо кліматична установка ламається, повітря може йти або гаряче, або холодне, або не йти зовсім. Для того є кілька причин.

Несправний термостат

Мотор іноді може не прогріватись через несправність термостата, що управляє потоками антифризу. Буває, що його клапан втрачає герметичність, і рідинний насос постійно ганяє рідину, що охолоджує, по великому колу, тобто через радіатор. У зимові холоди антифриз віддає все тепло в атмосферу і не може досягти робочої температури. У грубку він надходить уже холодним і не може нагріти кабіну. В цьому випадку доведеться поставити новий термостат.

Несправність термостата діагностується промацуванням трубок. Якщо через кілька хвилин роботи мотора невелике коло залишається холодним, значить, настав час їхати в магазин запчастин. Крім того, в цьому випадку всі повітропроводи пічки дмуть холодним або трохи теплим повітрям.

Забруднений радіатор

Більш неприємна, а також несправність, яку важко усунути, це погана циркуляція охолоджуючої рідини через радіатор обігрівача. Зазвичай це буває на старих автомобілях, де вже проводилися ремонти системи опалення. Буває, що майстри додають у охолоджуючу рідину герметики для усунення течі старих радіаторів. Однак такі герметики засмічують канали пічки та формують пробки, що перешкоджають проходженню рідини. В результаті одна сторона радіатора прогрівається добре, а інша залишається холодною. Через розташування входу та виходу магістралей у радіаторі найчастіше холодною залишається пасажирська сторона салону.

Несправність можна полагодити шляхом повного розбирання печі та заміни забрудненого радіатора. Повністю прочистити старий радіатор неможливо через занадто складну систему протоків.

Розвалений важіль і датчики, що відмовили

Якщо в автомобілі встановлено кліматичне встановлення з автоматичним регулюванням потоків, то несправність може виникати через пошкодження заслінок або через датчик температури, що вийшов з ладу.

Буває, що механізм, що пересуває заслінку, з часом тріскається і за сильних морозів ламається і розвалюється на частини. Іноді щастить більше, і важіль просто слабшає та зіскакує з осі. Тоді заслінка залишається у закритому положенні і не дозволяє нагрітому повітрі проходити в одну з частин кабіни машини. Проблема діагностується за рядом сторонніх стуків чи клацань. Для повернення пічці працездатності необхідно встановити нову деталь замість потрісканої.

Для деяких моделей автомобілів важіль коштує дорого, а його установка пов'язана із труднощами розбирання.

Нерідко причиною поломки стає датчик, який відповідає за вимірювання температури повітря. Буває, що його контакти гниють, з'являються помилкові спрацьовування, що показують максимальну температуру. Блок управління переводить заслінку в закрите положення та перекриває надходження теплого повітря. Прибрати помилку можна перезавантаженням системи. На деяких машинах потрібно вмикати та вимикати запалення три рази поспіль із проміжком на секунду. Після цього можна завести машину. Іноді після скидання помилки датчик починає добре працювати.

Коментарі
Поки немає відгуків
Написати коментар
Ім'я*
Email
Введіть коментар*