Каталог товарів

Що робити, якщо потік радіатор охолодження?

Категорії
Зміст
  1. Як виявити місце протікання
  2. Методи усунення течі в системі охолодження
  3. Герметики на допомогу
  4. Метод холодного зварювання
  5. Старий добрий паяльник

Навряд чи хоч один автолюбитель зрадіє, якщо радіатор охолодження на його автомобілі почне протікати і сигналити про свою несправність димом, що клубиться, з-під капота. Якщо це трапилося під час поїздки, то з течією доведеться боротися самостійно, принаймні до того моменту, як по дорозі зустрінеться найближчий сервіс.

Перед тим, як почати щось робити, потрібно оцінити рівень проблеми.

  1. Якщо течія незначна, можливо, система охолодження протримається до автомайстерні після додавання до неї води.
  2. При сильному протіканні, місце якого на око не визначається, буде потрібний серйозний ремонт із заміною деяких деталей та вузлів.
  3. Ушкодження можуть виявитися значними, наприклад, з'являться мікротріщини в голівці блоку циліндрів і антифриз почне «йти» в циліндри. У такій ситуації без серйозного ремонту вже не обійтися.

Для боротьби з протіканнями можна підібрати якийсь із численних герметиків, але будь-який з них, навіть найякісніший, слід розглядати лише як тимчасовий захід. Навіть вдало «заліпивши» подібним складом тріщину, не вдасться остаточно вирішити проблему, рано чи пізно доведеться звернутися до майстрів.

Ще одне попередження. Не слід робити нічого з того, що стосується розряду так званих «народних мудростей». Наприклад, затикати тріщини жуйкою, вливати в систему охолодження курячі яйця або засипати в радіатор соду з гірчицею. Ці й подібні «лайфхаки» в кращому разі марні, але найчастіше – шкідливі.

Як виявити місце протікання

Для виявлення вогнища протікання радіатор, як правило, знімають, закупорюють всі патрубки, занурюють у відповідний посуд, наповнений водою. У місцях протікання повинні накопичуватися повітряні бульбашки. Іноді проблему в такий спосіб виявити не вдається, доводиться для посилення ефекту використовувати компресор, нагнітаючий тиск.

Для визначення ще більш затаєних тріщин і пошкоджень у деяких випадках використовується спеціальне діагностичне обладнання та компоненти флуоресцентні, світіння яких дозволяє знайти пошкоджені місця. Комплект коштує чималих грошей, тому найчастіше використовується у професійних сервісах.

Методи усунення течі в системі охолодження

Герметики на допомогу

Як уже говорилося, як «швидка допомога» для усунення дрібних пошкоджень згодяться рідкі герметики. Як вони діють? Склад заливається в систему, змішується з рідиною, що охолоджує, і, можна сказати, сам шукає витік - витікаючи з тріщини, вступає в реакцію з повітрям і застигає. На місці пошкодження утворюється плівка з полімеру, що має досить міцне зчеплення з деталлю.
Але можливості герметиків далеко не безмежні. Вони допомагають закласти лише мікротріщини діаметром не більше 2 мм. До того ж внаслідок їх застосування система охолодження може засмічитися, тому після герметизації доведеться її промивати.Якщо це не зробити, можна серйозно пошкодити радіатор.

Метод холодного зварювання

Для закладення більш значних тріщин можна використовувати препарат, в побуті називаний «холодним зварюванням» або «металогерметиком». Він є особливим термостійким видом клею-герметика з металевими частинками у складі. У продажу можна зустріти як готові суміші, так і ті, що складаються з декількох компонентів, що змішуються безпосередньо перед застосуванням.

Як правило, пошкоджені ділянки перед «холодним зварюванням» проходять попередню обробку – ошкурюються та знежирюються. Твердіє клей досить швидко, за лічені хвилини, але до повної стабілізації має пройти від одного-двох годин і більше.

Основна перевага даного виду герметика перед іншими складами, що клеять, полягає в близьких до металу характеристиках. Завдяки схожому температурному коефіцієнту залатаний методом холодного зварювання радіатор може прослужити роки.

Старий добрий паяльник

Якщо до пошкодженої ділянки є доступ, то її нескладно запаяти. Тріщину і місце навколо неї слід зашкурити, позбавившись продуктів окислення металу і обробити лужним маслом, можна збройовим або швейним. Паяльник повинен бути як мінімум 50-ватним, перед процесом потрібно добре прогріти його і, по можливості, ділянку радіатора, що ремонтується. Для досягнення ефективного результату знадобиться якісний припій з високим відсотком олова.

Процес паяння не дуже простий, особливо на таких важкодоступних місцях, як вузли системи охолодження. Тому якщо немає впевненості у власних силах, то краще довірити ремонт професіоналам, причому не першим зустрічним. Бажано походити авторитетними автофорумами і провести опитування серед друзів – напевно хтось порекомендує відмінного фахівця.

Коментарі
Поки немає відгуків
Написати коментар
Ім'я*
Email
Введіть коментар*